6 Eylül 2015 Pazar

Kapadokya Gezisi ( 2.Gün)

Sabah uykuyu alır almaz , abinin verdiği haritayı kapıp düşüyoruz yola

İkinci durağımız ; heybetli kaleleriyle göz dolduran , Kapadokya'nın zirve noktası  Uçhisar. Tarihi 3-4yy lara dayanan bölgenin en ihtişamlı ve manzarası en güzel kalesi de burada.

Ućhisar kalesinin zirvesine  çıkınca Avanos Göreme Uçhisar'ı kuşbakışı görebiliyorsun , sabah ya da akşam saatleriyle rengarenk balonlar da eşlik edebilir bu harika manzaraya.Hasan ve Erciyes dağı olanca görkemiyle bakışıyorlar.Bunlara şahid olmak , Rabbimin büyüklüğü her zerrenle hissetmek tarif edilemez ( Resim 1 )

3. Sırada Göreme Açık Hava Müzesi var.Söylentilere göre 3 saatte geziliyormuş ama bizim konsept "Mümkün Mertebe Hızlı " olduğu için yarım saatte gezip hakkını verdik:)

4.yy buralara yerleşen hristiyan toplumu en çok kiliselere önem vermiş.Çizdikleri figürler bugün bile çok net  farkedilebiliyor.

Bu arada bu tarz yerlere girişler ucretli olduğu için Müze Kartı alıp , kişi başı 40 lira vermek mantıklı, 18 yaşından küçüklere zaten bedava.

4.olarak Cavuşin var.Mekanlar birbirlerine  hiç de uzak olmadığından , arabada pek vakit harcamıyorsun.Burada da  yine bacalar kiliseler şapeller mevcut.En ilgimizi ceken şey de güvercinlikler oldu (Resim 2). Guvercin gübrelerini toplayıp değerlendirme fikri kimin aklına gelirdi?

Ve 5. yer Zelve Vadisi.En çok burada zorlandık diyebilirim.3 vadi bu alanı bölüyor ve en eski yerleşim alanı olarak biliniyor.Yine kiliseler şapeller yemekhaneler oturma alanları  şarap imalathaneleri gezilebiliyor. ( Resim 3 )

6. Sırada Ürgüp var. Vaktim olsaydı şehir merkezinde dolaşmak istediğim yer.Aşıklar tepesi , ve şu meşhur deve silüeti en meşhurları .Ve tabiiki Asmalı Konak.

İçeri giren çok , vızır vızır işliyor burası.Girişte herşeyi paraya çeviren kapitalist zekaya bi kızıyorsun tam kalaylamaya başlayacaksın ki iceri girer girmez duvardaki resimleri görünce dalıp gidiyorsun o güzelim dizinin sahnelerine.
Herbir karakteri ayrı bir hayat , yazar öylesine becermiş ki bu işi , içerde hala hayat devam ediyor , hatta hangi kişinin şu anda hangi pozisyonda olduğunu tahmin bile ettirebiliyor sana.. Resim 4 'te Memo ve Hayriye atışarak iceri giriyor , ortamı yumuşatmak isteyen Dicle " Size bi gayfe yapıverem mi? " diyor .O sırada canhıraş içeri dalan Sümbül Sultan " Ay akşam yemeği hazır değil mi hâlâ? " diyerek menü icin alışveriş listesi sunuyor.

Günün son ve 7.durağı  Ortahisar.Burası çok şirin bir yerleşim yeri ama bizim burayı gezebilecek ne takatimiz ne de dermanımız kaldı.Ortahisar kalesinin zirvesine  melül melül bakıp , önünde resim çektirmekle yetindik burada.Bir belediye başkanının koruma ve makam araçları sayesinde arabayı park yerinden cıkaramayınca ben de bu bekleme sürecinde  arka sokaklara bir kaçamak yapayım dedim.O  taş sokakların, nazar boncuğu döşenmiş kaldırımlarında ; yeni yağmış yağmur kokusu fonuyla dolaşmak unutamayacaklarımdan oldu.Ve burada harika manzaralar buldum kendime ( Resim 5 -6 )

Ve bugünlük bu kadar  yarın ise güzergah Derinkuyu mağarası ve muhteşem Ihlara Vadisi..Şimdi otele çekilip dinlenme vakti.

3 Eylül 2015 Perşembe

Kapadokya Gezisi (1.gün)

Evet ben de Asmalı Konak dizisini seyrettiğimden beri o muhteşem yerleri görmek isteyenler biriyim ve bu seneki Türkiye gezimizde 3 günlük hızlı ! bir tur yapma imkanımız oldu.

Tabiiki küçük çocukları olan bir aile olduğumuz için heryeri gezdik diyemem  zaten bunu demek için bir haftayı orada geçirmen gerek.Binlerce mağara ev, yüzlerce kilise , taş evler bir yerden sonra birbirine benziyor zaten..

Benim korkum çocuklarla nasıl olacağıydı?Dağ , taş , sıcaklık , kilometrelerce gezilecek yol??!!$#@$&**^/

Şunu önceden söylemeliyim ki , bebek arabalı bir çocuğunuz varsa hayal bile etmeyin.Bence beş yaşından itibaren çocuklar oraya gider zaten balonlara da 5 yaşından itibaren cocuk alıyorlar.Benim kızım 4,5 yaşında olduğu için balona binemedik ama diğer her yerde maaşallah bizden daha dinçti.Tamam bazen babasının omzunu kullandı ama üç gün boyunca bence en başarılımız oydu.

Gitmeden önce tabiiki de pek çok site dolaştım, mesela genel bilgiler için buraya, yer yer detaylı bilgi için buraya , gezi yorumları için buraya  gezi boyunca baktığımı söyleyebilirim.

Kalacak yeri de önceden bir tanıdık memnuniyetiyle rezerve ettirmiştik.Hotel viva bir cave otel etmeyebilir ama şirin,  temiz , merkeze yakın ve güvenilir.Otel odalarında kıbleyi gösteren bir etiket olması her zaman bana güven vermiştir.Bence güzel bir detay.Ayrıca da sadece gece yatmaya geleceğin bir otel için çok fazla lükse ihtiyacımız yoktu.3 yıldız gayet kâfi geldi :)

Gelelim nereden başladığımıza .Biz Çorum üzerinden geldiğimiz için ilk durağımız Avanos oldu.Ben evlerini ve  insanlarını çok sevdim buraların.O kadar alışkınlar ki kendilerine birşey sorulanmasına..Senelerdir bıkmamışlar her soruya kollarını sıvayıp bilirkişi edasıyla ayrıntılarıyla cevapliyorlar.

Tarihi taş köprünün yanından kızılırmak nehri boyunca yürüyüş yaptık ( 1.Resim)ve sonunda asma köprüye ulaştık.( Bu arada resimdeki kırmızılı hatun tabiiki de ben değilim:) Karşı taraf yani Orta mahalle şehrin  yerleşim alanı, merkezi.Testicilik toprak işleri halıcılık üzerine yüzlerce mağaralardan dönüştürülmüş dükkan bulabilirsiniz burada.Resim 2de  "Hepsini almak istiyoruuum" diye diye dolaştığım , deli olduğum mağazalardan biri ..Hatta vakti olanlara 20 lira karşılığında testi veya çömlek yaptırıyorlar.

Tevafuken bir dükkana girdik ve iyiki de önce Avanos'a gelmisiz ve iyiki de ilk bu dükkana girmişim dediğim bir durumla karşılaştık.Rehbersiz, tursuz nasıl dolaşıcaz diye düşünürken buranın sahibi abi ( Resim 3) bize, nereden gelip nereye gideceğimize göre ,hangi gün nereleri dolaşabileceğimizi 3 dakika içinde anlattı ve elimize harita tutuşturdu. Dükkan Resim 4'te..

Aynı yolları tekrar dolaşıp kızılırmak boyunca geri yürüdük daha doğrusu koşuştuk.Çünkü yollar çimenleri sulama makinelerinden dolayı sırılsıklam olmuştu, su fıskiyeleri heryeri çılgınca suluyor:))Çocuklar  da bu yolda Super Mario oynadı tuzaklara yakalanmadan yürüyüp hedefe ulaşmak:) ( Resim 5 )

Tek hoşlanmadığımız şey yeme içme yönünden aradığımızı bulamamamızdı.Tripadvisor' dan dakikalarca yer aradık.Akşam otele döndüğümüzde otelin altında bir restoran bulduk .Nevşehir testi kebabını janjanlı bir  şekilde getiriyorlar filan ama aksiyonu kadar tadı güzel birşey değil.Ya da yediğimiz yer beceremedi bilemiyorum.

Otele çıkıp yarınki yorucu ve keyifli gün için dinlenme vakti...

Arsiv

FEEDJIT Live Traffic Feed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...